maanantai 7. heinäkuuta 2014

Helleruokaa ja heinäpoutaa

Vihdoin on alkanut kesä ja lämpö. Myös kasvimaalle kylvämäni pinaatti on kasvanut hyvin. 

Tämän näköistä iltapalaa valmistui äskettäin pinaatistani. Kuullotin ensin pannulla aimo annoksen sipulia, heitin sekaan revityn tuoreen pinaatin ja kääntelin hieman. Perään rikoin yhden kananmunan ja ripottelin sekaan hiukan suolaa ja pippuria. Erittäin hyvää oli. Suosittelen.
 Kupissa on teen virkaa ajamassa mustaherukanlehti. Siitä haudutettu tee tekeytyi munakkaan tekoajan ja on ehdoton kesäteesuosikkini ollut viimeaikoina. Eräs kaverini asui meillä pari päivää ja hän kertoi mökillä asuessaan keräävänsä kuppiin mausteet aina ulkoa ja teki minulle mustaherukan lehdestä teetä. Tykästyin ja aion kokeilla myös muita hänen suosittelemiaan makua antavia höysteitä, kuten mustikanlehdet, metsämansikan lehdet ja vadelman lehdet. Sitruunamelissa ja minttu olivat jo ennestään tuttuja minulle. Luonto tarjoaa varmasti myös muita hyvä teeaineita. Lehdet kannattaa heittää pois kupista ennen juomista etteivät tunkea suuhun. Tällä viikolla on tarkoitus kerätä kaikki pinaatti pois maasta, ryöpätä, hienontaa ja pakastaa tuleviksi pinaattilättyaineiksi. Ne ovat nimittäin meidän lasten suurta herkkua.


Tätä kesäherkkua meillä sai jo juhannuksena, mutta oli pakko laittaa kuva otsikon kesäherkkuja alle. Tähän kakkuun laitoin väliin Arlan maustettua mansikka raparperi-rahkaa ja kermaa, sekä banaanin paloja. Kakku oli ihanan raikas eikä jäljelle jäänyt kuin muruset.
Valiolta on tullut uusi appelsiini-mango mehumaito, joka maistuu hyvin paljon Solerolta. Erittäin kesäinen ihan sellaisenaankin ja kunnon kesädrinkkejä saa kun sekaan laittaa hiukan Malibua. Nam! Tulee ihan etelä mieleen. 


Tällaisia jäähilejuomamukeja on myös tullut markkinoille. Itse en ole kokeillut, mutta olen kyllä harkinnut mukin ostamista. Siihen Valion mehumaito olisi varmasti myös ihanaa. Muki on siis silikooninen ja se pakastetaan. Juoma kaadetaan mukiin, suljetaan kansi ja puristellaan niin kauan että juomasta tulee jäähilettä. Malibu voisi sopia myös hilejuoman sekaan. Kuva on otettu HS.n nettisivuilta, mutta mukia myy ainakin gigantti. Idea on ainakin hauska en tiedä miten se toimii käytännössä.

Perinteisempiä kesäherkkujani ovat varsinaissuomalaisittain piapo, eli talkkuna joka on maailman parasta helleruokaa, sekä raparperikiisseli ja kermavaahto.
Ai niin. Haluan vielä esitellä uuden työkahvimukini, jonka neljävuotias tyttäreni oli mummonsa avustuksella maalannut minulle. Muki on tehty oikeilla posliiniväreillä ja poltettu posliiniuunissa, joten se kestää myös kovempaa kulutusta. Näin hieno se on :

Tein töihin itselleni lyhyen esiliinan, sillä työtehtäviini kuuluu pienten esineiden kanssa präkääminen ja pikkuisia osia saa nyt taskuihin käsien ulottuville helposti, eikä tarvitse koko ajan olla hakemassa niitä eri puolilta. Essu oli hauska tehdä, sillä se oli niin nopea ja helppo. Olen käyttäny tähän itselleni liian isot farkut ja käyttänyt vuötärönauhan sellaisenaan eli farkkujen napilla essun saa kiinni. Farkkujen kaikki omat taskut ovat käytettävissä ja niihen lisäksi leikkasin kaksista puhkikuluneista farkuista taskut irti ja ompelin sopiviin paikkoihin. Samanlainen essu olisi avuksi varmaan useissakin töissä.


Menin siis kuukausi sitten töihin. Siksi blogissani on ollut kovin  hiljaista. Jotain olet ehtinyt tekemäänkin, mutta tänne en ole ehtinyt niitä laittamaan. Koitan ottaa itseäni niskasta kiinni ja päivittää taas vähän useammin.Tässä vielä niityltämme heinäpoutaiset kesäterveiset!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti