lauantai 19. heinäkuuta 2014

Kuplia, kuplia, jättikuplia.

Tänään meillä on ollut saippuakuplapäivä. Uskomattoman koukuttavaa puuhaa. Koko perhe ollaan koko päivä vaan tehty kuplia ja jopa me aikuiset ollaan hurahdettu hommaan täysin. Olimme keskiajan markkinoilla kesäkuussa Turussa, jolloin jokirannassa oli tyttöjä tekemässä jättikuplia kahden tikun väliin kiinnitetyillä matonkuteen pätkillä. Siitä se idea sitten lähti.
Tähän lystiin tarvitset siis kaksi keppiä ja niiden väliin kaksi puuvillaista narua. Käytimme kengännauhan oloista narua, jota laatikostani löytyi pitkä pätkä. Lisäksi kokeilimme trikookudetta, joka toimi myös loistavasti. Ohuempaa puuvillanaruakin kokeilin, mutta se oli huonoa, meni solmuun helposti ja oli liian kevyttä. toinen naru pitää olla pidempi kuin toinen, sillä kuplaa tehtäessä lyhyt naru vedetään kireälle ja löysä tekee kuplan. Meillä neljävuotiaskin suureksi hämmästyksekseni osasi tehdä kuplia todella hyvin. 
Pienin kuplantekijäkin avustettaessa, mutta hän keskittyi enimmäkseen saippuanesteen vaahdottamiseen, joka ei ole kuplien teon kannalta hyvä asia. Kuplat onnistuvat huonommin, jos litkun seassa on paljon vaahtoa ja se kannattaa välillä kuoria pois. 

Litkun tein edellisenä iltana valmiiksi. Ohjeen löysin keskustelupalstalta. Puolitin ohjeen, sillä muuten litkua olisi tullut n. 7litraa enkä ollut varma toimiiko se. Kyllä hyvin toimii. Eli litkua varten keitin 3 litraa vettä, jonka kaasin kuumana isoon ämpäriin ja sekoitin sekaan puoli kg sokeria. Kun liuos oli huoneen lämpöistä lisäsin joukkoon n. puoli dl liisterijauhetta ja n. 4dl fairya. Ohjeessa sanottiin että vihreää perusfairya, mutta minulla oli omenafairya ja toimi ihan hyvin. Sekoitin kevyesti litkun ja jätin yöksi tekeytymään. Aamulla sitten aloitimme kuplien teon ja hauskaa on ollut. Sama litku käy myös niihin kaupan puhalluspulloihin. Jos tätä tekee vain täyttöaineeksi kaupan purkkeihin niin kesän alussa voi tehdä ison satsin kanisteriin ja käyttää sieltä koko kesä. Itse olen tänään kaatanut tätä muovikulhoon ja pitänyt kannen alla ämpärissä loppua litkua tallessa. Tämän päivän aikana  olemme käyttäneet melkein puolet vaja neljän litran satsista, mutta kyllä kuplia on tehtykin.


Tässä kuplassa näkyy meidän talo, navetta ja tytär. Hienoja juttuja nämä saippuakuplat. Kuvat on kaikki mieheni ottamia kuvia.

2 kommenttia:

  1. Ihana blogi sinulla :) Täytyypä itsekin kokeilla saippuakuplia!

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon! On ihana saada lukijoilta kommenttia. Kokeile kuplia ihmeessä, hyvin koukuttavaa ja hauskaa.

    VastaaPoista