keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Kokeilevassa keittiössä

Tällaisia ihania ruokaisia lättyjä tein viimeviikolla kahdesti. Toisella kerralla tein gluteenittomia ja ne onnistui myös ihan hyvin. Näin jossain kivassa blogissa vähän samantapaisia ja yksinkertaistin ohjetta paljon. Alkuperäisissäkin oli käytetty kuvattuja suppilovahveroita, joista innostuin, kun en oikein ole keksinyt niille käyttöä. Tein pienen lettutaikinan yhdellä munalla ja raastoin sekaan yhden perunan, yhden porkkanan ja murensin joukkoon kourallisen kuivattuja suppilovahveroita. Laitoin sekaan myös yhden silputun sipulin ja pippuria ja suolaa. Näistä tuli sellaisia paksuja lettuja, jotka kannatti paistaa aika miedolla lämmöllä, että sipulikin ehti vähän kypsyä. Olivat todella hyviä puolukkahyytelön kanssa.


Viime viikolla minulle tuli myös päähänpisto tehdä itse viiliä. Tein ensimmäisenä päivänä neljä purkkia viiliä ja seuraavana päivänä laitoin vielä kolme annosta lisää. Viilin teko on aika jännää henkimaailman juttua. En oikein tiedä mistä ilmanpaineista ja tähtien liikkeistä sen valmistuminen on kiinni. Ekasta erästä yksi valmistui kahdessa päivässä ja loput kolme kolmessa päivässä. Seuraavasta erästä yksikään ei tullut valmiiksi. Olen kuullut että ukkosella ei voi viiliä tehdä, kun se ei valmistu, mutta nyt se ei voinut olla syynä. Kaikki tein samanlaisiin kippoihin, samalla tavalla. Onkohan meillä liian kylmä huoneilma? En aio luovuttaa sillä neljä valmistunutta olivat oikein hyviä. Ensi kerralla aion käyttää punaista maitoa kevytmaidon sijaan.


Tänään leivoin illan vieraitani varten rukiisia mustikkamuffinsseja. Hiukan muokkasin alkuperäistä ohjetta eli alla olevaan ohjeeseen lisäsin puoli desiä jauhoja ja desin luonnonjogurttia, kun kaapista purkin pohjalta löytyi sellaista ja se piti käyttää tänään pois.

2dl ruisjauhoja
2dl vehnäjauhoja
1,5dl sokeria
1 rkl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
200g mustikoita
125g juoksevaa margariinia (tai sulatettua voita)
1 dl maitoa (minä lirautin jatkoksi vielä tipan maustamatonta jogurttia)
2 kananmunaa

1) Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
2) Sekoita keskenään jauhot, sokerit, leivinjauhe, suola ja kaneli  (kuivat aineet).
3) Laita mustikat toiseen astiaan ja sekita niihin 1 rkl tuota jauhoseosta.
4) Sekoita eri kulhossa keskenään juokseva margariini, maito ja munat.
5) Lisää munaseos jauhoseokseen, sekoita huolellisesti. (Minulla jäi hiukan "klimppejä", eivät haitannet yhtään). Sekoita mustikat varovasti joukkoon.
6) Jaa taikina muffinssivuokiin. Paista 225 asteessa n.30 minuuttia.

Ohjeen mukaan tästä piti tulla 10 muffinssia, mutta noilla muutoksilla ja silikonimuotteja käyttäen sain kyllä tuplamäärän.


Tämä taas on Hermanni, eli taikinajuuri. Tällaisen naapurini toi minulle sunnuntaiaamuna potkukelkalla. Tätä pitäisi hoitaa 10 päivää, jonka jälkeen juuri jaetaan viiten osaan, joista neljä jaetaan ystäville ja yhdestä tehdään kakku. Saa nähdä milainen kakku Hermannista tulee ja saanko kaikki neljä juurta eteenpäin. Naapurini soitti kyllä ensin, huolinko Hermannin tänne, mutta olen innokas kokeilemaan tällaisia ja toivon että tästä tulee hyvää kakkua.


Jälkiruokana esittelen paidan, jonka tein kaksi viikkoa sitten silloisille 2-vuotis synttäreille lahjaksi. Eli paidassa on Autot-elokuvasta Martti. Sankari on varsinainen Martti-fani. Tämä oli ensimmäinen aplikointini, mutta ihan tyytyväinen siihen olen. Hiukan jopa hurahdin aplikointiin ja luulen että tulen tekemään lisääkin niitä. Paita on ottobren trikoopaidan ohje, jonka hihat vain lyhensin t-paidaksi. Minulla oli pitkä aika edellisistä resorihuolitteluista ja muutenkin olen tehnyt niitä vähän, joten ne tuottivat vähän ongelmia. Toivottavasti tulee pikkumiehelle kuitenkin käyttöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti